POEZIJA SE NAJLEPŠE ČITA UZ KAFU

U teoriji, poezija se jednostavno definiše kao književno delo u stihovima. Međutim, poezija je mnogo više od toga. Ona je glas pesnikove duše, umetničko delo koje slobodno leti.

UNESKO je 1999. godine ovom književnom delu posvetio 21. mart i proglasio ga Svetskim dan poezije, sa ciljem promovisanja čitanja i pisanja, kao i objavljivanja i proučavanja poezije kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou. Takođe, namera za ovaj dan je i odati priznanje poetskim pokretima širom sveta.

NAJLEPŠE REČI O POEZIJI

U želji da dočaraju poeziju, mnogi pisci su koristili samo odabrane reči da je opišu i predstave njen značaj široj javnosti. Osim toga, ohrabrivali su narod da piše i tako iskazuje svoje emocije, pa je još Platon govorio: „Kad nas ljubav dodirne – svi postajemo pesnici”. Najemotivniji ljudi su oduvek bili najvrsniji umetnici, a Orhan Pamuk je u vezi sa tim izjavio: „Pesnici su, ako su dobri, vrlo blizu magije”.

Među prednostima poezije kao načina za ispoljavanje najdubljih osećanja, smatra se to što se stvara dok smo sami u svom miru, bez potrebe da se o njoj govori. Kako je rekao Čarls Simić: „Poezija je dete tišine”. Iako nema zvuka, svaka pesma ima svoj ritam, što je opisao Edgar Alan Po, istakavši da je poezija „ritmičko stvaranje lepote u rečima”.

Značaj ove vrste umetničkog dela najbolje se primeti kada veliki autori koriste koncept života kako bi je oslikali rečima. Žak Prever je predstavio poeziju kao „ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života”. Čuvena Isidora Sekulić još je više uvezala život sa poezijom kada je izjavila: „Ono bez čeg poezija ne može, to su život i smrt; bez čega život i smrt ne vrede, to je poezija!“. Miroslav Mika Antić je govorio: „Najlepša poezija je trenutak kad nisi svestan pesme. I najlepši je život kad nisi svestan da živiš, nego misliš da sanjaš!“.

POEZIJA JE UVEK MODERNA

U savremeno doba, poezija nije nestala, već je poprimila drugačiji oblik. Naime, ona je danas usklađena prvenstveno sa užurbanim životnim stilom mladih i kao takva se ogleda u kratkim formama koje ne mare mnogo za stara načela. Pesme nisu ograničene versifikacijskim pravilima, pa tako nema precizno određene strofe ili rime. U njima nisu primetni ni zanos, ni patos, već racionalno ispoljavanje različitih osećanja, zbog čega su više misaone nego uobičajeno lirske.

Iako odstupaju od ograničenja prisutnih u starim, moderne pesme imaju novu vrednost za poeziju. Osim što se u njima oslikavaju čitavi procesi razmišljanja pisca, one predstavljaju izvor razumevanja za druge, koji prolaze kroz iste ili slične opevane situacije. Na taj način se razvija empatija i međusobno prihvatanje u društvu i potencira se poštovanje i prihvatanje drugačijih shvatanja.

KAKO DO INSPIRACIJE

Iako se po mnogo čemu razlikuju, tradicionalni pesnici i pesnici današnjeg doba imaju zajedničku karakteristiku, a to je da najčešće inspiraciju za svoje pesme pronalaze uz kafu. Većina njih u ovom napitku vidi lek protiv kreativne blokade i posebnu stimulaciju za pisanje, s obzirom na to da kafa znatno poboljšava koncentraciju i pobeđuje pospanost. Zahvaljujući njoj, kažu da lakše dostižu stvaralačko raspoloženje i odgovarajuću emociju. Čuvenom kompozitoru Johanu Štrausu pripisuju se sledeće reči: „Za inspiraciju mi trebaju samo klavir, tišina i kafa”, dok je slavni pesnik, dramaturg i književni kritičar T.S.Eliot izjavio: „Izmerio sam svoj život kašičicama kafe“!

Objašnjenje zašto je to tako dolazi od činjenice da je poezija pre svega intelektualni doživljaj za koji je važno da budemo fokusirani i svesni svake reči. Zbog toga, za kafu se kaže da je napitak koji nam otvara oči i u bukvalnom, i u figurativnom smislu, i smatra se da je idealni spoj sa poezijom, neretko nazivanom kraljicom umetnosti.

Dok se prepuštate zanosu svojih omiljenih poetskih dela, dobra je ideja da uz sebe imate šoljicu kafe, možda i društvo drage osobe. Iskustvo će biti još lepše uz novo Doncafé poklon pakovanje koje sadrži 2x200g Doncafé Moment kafe, u okviru kojeg dobijate i dve prelepo oslikane šoljice koje na poseban način šalju poruku ljubavi i vedrine. Imajući u vidu da je opuštanje uz kafu poseban trenutak, svi ljubitelji kafe mogu probati i da napišu svoju pesmu, verujemo da će vas i šoljice dodatno inspirisati!

Bez obzira na to da li više volite klasičnu ili modernu poeziju, da li je čitate ili sami stvarate, nesumnjivo je da ova vrsta umetnosti pobuđuje osećaj kao da ste u svom svetu, izmeštenom iz realnosti. Prepustite se uživanju iz svoju omiljenu knjigu poezije uz šoljicu kafe punog ukusa i intenzivne arome, Doncafé Moment. Srećan vam Svetski dan poezije!

Izvor: Srbija Danas