Doncafé Single Origin kafa – Jedinstveno egzotično iskustvo

Jedna od najlepših stvari vezanih za kafu je njena raznolikost, a jedna od važnijih je njeno jedinstveno geografsko poreklo – Single Origin

Kafe sa različitih plantaža pružaju svakodnevni užitak pravim ljubiteljima kafe. Uzgajivači koji se brinu o njoj tačno znaju kako da svako zrno bude izabrano na pravi način jer im je cilj da obožavaoci uživaju u premium proizvodima.

Povezanost kafe sa čovekom i čoveka sa kafom je dvosmerna i to se ogleda u odnosu koji farmeri imaju prema zrnu koje neguju sa toplinom i iskrenošću kako bi ljudi do kojih ona stiže te iste osobine osetili pri prvom gutljaju. Izabrane kafe obogaćuju vaše iskustvo kroz kvalitet i raznovrsnost porekla. Takva zrna dolaze iz dalekih krajeva, Brazila i Ugande, a oznaka Single Origin je potvrda da je kafa sa određene farme koja se nalazi u jedinstvenom okruženju, a njen ukus pokazuje poreklo, posedujući karakteristike tog specifičnog područja na kojem je određena kafa uzgajana. Svaka kafa ima svoju ličnu kartu gde se opisuje odakle ona dolazi, iz koje zemlje, regije, koji je tip prerade, nekad i sa koje nadmorske visine i obavezno kakav je njen senzorski profil.

Pri svakodnevnom razgovoru prve asocijacije pri pominjanju Brazila su kafa, fudbal i samba. Brazil je najveći uzgajivač kafe na planeti, a kafa je deo duge kulture i tradicije u Brazilu iako biljka kafe ne potiče iz Južne Amerike već se vezuje za jednu legendu iz IX veka o pastiru iz Etiopije koji je primetio kako njegove životinjice postaju živahnije nakon konzumiranja crvenih bobica. Industrija kafe im je izuzetno bitna jer zapošljava pet miliona ljudi, a pokriva čak trećinu svetskog tržišta. Godine 1932. brazilski sportisti nisu imali dovoljno novca da idu na Olimpijske igre, međutim, kafa im je došla kao spas u tom trenutku jer su je prodavali na putu ka Los Anđelesu i uspeli su na kraju da stignu i učestvuju. Doncafé Single Origin Brazil je stoprocentna arabika jedinstvenog geografskog porekla sa plantaža Mogiana regije na jugu Brazila, koja važi za jedno od najpoznatijih područja za uzgajanje kafe. Uzgaja se na nadmorskoj visini od 1200 metara na vulkanskom tlu pod blagim klimatskim uslovima. Punoća arome ove kafe postiže se nakon branja tokom perioda sušenja. Zrna kafe ostaju u dužem kontaktu sa suncem, a dobijena kafa obiluje punim, slatkim aromama oraha, čokolade i meda.

U senci stabljike banana na planini Elgon u Ugandi, prema granici sa Kenijom, na nadmorskoj visini od 1600 do 1900 metara, sazreva jedinstvena kafa. Doncafé Single Origin Uganda poseduje cvetne arome, gustu teksturu i slatko čokoladni ukus, a takođe i poželjno blagu vinsku kiselost. Ova zemlja se nalazi u centralnom delu afričkog kontinenta i nema izlaz na more, međutim, poznata je po tome što u njoj izvire reka Nil i što se u njoj nalazi drugo po veličini jezero u svetu, Viktorijino jezero. Značajan izvor prihoda porodicama u Ugandi dolazi baš od proizvodnje kafe. Zanimljiva je činjenica da porodica ima prosečno šestoro dece i da sva deca idu u školu i da im je obrazovanje izuzetno značajno, a da su mladi u centru pažnje u ovoj zemlji govori i to što čak 70% stanovništva Ugande čine ljudi mlađi od 25 godina. U ovoj zemlji sve se okreće oko porodice i pokazalo se da farme u kojima rade parovi, muževi i žene, imaju razvijene vizije posla, bolje prinose i veće prihode.

Iz ovih egzotičnih zemalja, prelepih za posetu i uživanje u savršenoj prirodi, dolazi Doncafé Single Origin kafa i u njoj možete uživati iz topline svog doma. Priča je počela 2017. godine sa pojavom prve Single Origin kafe za tradicionalnu pripremu, ta priča traje i danas. Ove stoprocentne arabike u skladu su sa lokalnim preferencama ukusa, a jedinstvene su zahvaljujući svom egzotičnom poreklu i oslikavaju prilike podneblja na kojem su gajene, a pritom daju autentičan ukus. Jedna od najlepših stvari vezanih za kafu je njena raznolikost, a jedna od važnijih je njeno jedinstveno geografsko poreklo – Single Origin.

Izvor: Telegraf