Da li znate koji sportovi će se prvi put pojaviti na Olimpijskim igrama u Tokiju?

TOKIO će ovog leta ugostiti sportiste iz celog sveta na XXXII Letnjim olimpijskim igrama.

To je drugi put da će ovaj grad na istoku sveta biti domaćin najveće sportske manifestacije koju svi sa nestrpljenjem iščekujemo. Prethodne igre u Tokiju održane su 1964. godine, a ovoga puta u trci je pobedio Istanbul i Madrid. Zahvaljujući ovogodišnjim igrama postao je drugi grad na svetu, pored Atine, koji po drugi put ima tu čast da ugosti najbolje sportiste na planeti. Kuriozitet je da je London čak tri puta bio domaćin Olimpijskih igara, 1908, 1948. i 2012. godine. NJemu će se pridružiti Pariz nakon Olimpijskih igara kojima će biti domaćin treći put 2024. godine, ali i Los Anđeles koji će najveće sportiste sveta ugostiti i 2028. godine.

Na prethodno održanim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine učestvovalo je 11.303 sportista iz 207 zemalja sveta, koji su se takmičili u 28 sportova i 306 disciplina. Medalje su otišle u 85 zemalja, a najviše su osvojile Sjedinjene Američke Države – čak  121. Srbija je te godine imala 103 predstavnika, koji su se nadmetali u 14 sportova i osvojili 8 medalja. Dve zlatne medalje osvojili su Davor Štefanek u rvanju i muška vatrepolo reprezentacija, četiri srebrne medalje poneli su Tijana Bogdanović u tekvondu, Marko Tomićević i Milenko Zorić u kajaku, ženska odbojkaška reprezentacija i muška košarkaška reprezentacija, dok su se za dve bronzane medalje izborile Ivana Španović u atletici i ženska košarkaška reprezentacija.

Ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju ostvariće rekord sa takmičenjem u 33 sporta tokom 339 događaja koji će biti održani na 42 takmičarska mesta. Posle 2008. godine vraćaju se bejzbol i softbol, a svoj debi na Olimpijskim igrama ove godine imaće karate, sportsko penjanje, surfovanje, skejtbord i basket 3×3 u okviru košarkaških takmičenja. Mešovite muško-ženske kategorije uvedene su u stonom tenisu, streljaštvu, plivanju, atletici, triatlonu i džudou.

U ovom trenutku Srbija ima 85 potvrđenih učesnika koji će se takmičiti u 16 sportova: atletika, vaterpolo, veslanje, kajak, karate, košarka, odbojka, rvanje, plivanje, stoni tenis, streljaštvo, tekvondo, džudo, boks, basket 3×3 i tenis. Srbija će na ovogodišnjim igrama u Tokiju po prvi put imati predstavnike u ekipnoj konkurenciji u stonom tenisu, ali i u sportovima koji će se po prvi put naći na programu Olimpijskih igara – to su karate i basket 3 na 3. Srpski predstavnici su aktuelni svetski šampioni u basketu 3 na 3 pa ne čude velika očekivanja u pogledu osvajanja najsjajnijeg odličja. Po prvi put posle raspada Jugoslavije, naša država će imati svog predstavnika u slobodnom stilu u rvanju.

Od 2018. godine Doncafé je zvanična kafa Olimpijskog tima Srbije. Povodom Olimpijskih igara u Tokiju, svi ljubitelji kafe mogu uživati u ukusu najpoznatijeg napitka na svetu iz nove, ekskluzivne i prave domaće edicije Doncafé šoljica za kafu.

Četiri različite šoljice nose boje srpske zastave, ali i prepoznatljive simbole naše zemlje. Među njima su šljiva, najpoznatije voće iz Srbije, truba, koja simbolizuje srpski nacionalni identitet i slobodu, nadaleko poznati pirotski ćilim koji je cenjen u čitavom svetu i orao krstaš ili carski orao, koji je od davnina u srpskom narodu smatran svetom pticom koja pripada nebeskom carstvu.

Posetite onlajn šop Kafa kod kuće i, u društvu Doncafé kafe i olimpijskih šoljica, svim srcem navijajte za naše sportiste koji će se boriti za medalje u Tokiju!

Međutim, to nije sve, pored kolekcije šoljica, bodrite tim Srbije u opremi naših olimpijaca. Učestvujte u nagradnoj igri “Kafa za medalju” koja je počela u svim maloprodajnim Delhaize objektima i trajaće do 7. avgusta 2021. godine! Pravo na učešće ostvaruje svaki kupac kupovinom minimum 200 grama Doncafé proizvoda na jednom fiskalnom računu, u bilo kom Shop&Go, Tempo, Tempo Express, Maxi i Mega Maxi objektu. Sve što je potrebno jeste da kod sa nefiskalnog dela računa pošaljete SMS-om na broj 2222. Sačuvajte račun i sačekajte izvlačenje!

Svakoga dana biće podeljene 22 pojedinačne nagrade, svake nedelje 12 nagradnih paketa, a glavne nagrade, 15 kompleta sportske opreme, biće dodeljeni po završetku nagradne igre. Sve nagrade, među kojima su duksevi, majice, rančevi, torbe i papuče, su iz zvanične kolekcije Olimpijskog tima Srbije.

Izvor: Doncafe